Dat blijkt uit de laatste update van de Duitse evenknie van het RIVM, het Robert Koch Instituut (RKI). Het RKI heeft Tirol nu ingeschaald als normaal risicogebied, waardoor de test- en registratieplicht vervalt voor chauffeurs die vanuit de deelstaat Duitsland binnenkomen.

Tsjechië en Slowakije gelden nu als zogenoemd hoogincidentgebied. Ook Frankrijk en Polen staan sinds zondag op die lijst. Voor hoogincidentgebeiden geldt een registratieplicht, maar niet als er alleen sprake is van doorreis door het gebied. Bij verblijf korter dan 72 uur in het gebied is ook geen bewijs van een negatieve coronatest nodig.

Besmettingen

Duitsland geeft gebieden waar het aantal coronabesmettingen in een week boven de 200 per 100.000 uitkomt in beginsel het label hoogincidentgebied. In Frankrijk licht dat cijfer volgens persbureau Reuters inmiddels op 345. Het RKI kan echter van de stelregel afwijken. Voor Nederland stelt Duitsland vooralsnog geen strenger regime in, hoewel in ons land afgelopen week bijna 300 besmettingen per 100.000 inwoners werden vastgesteld.

De ingestelde controles aan de grens met Oostenrijk leidden vorige maand direct tot opstoppingen. Dankzij in allerijl opgetuigde teststraten aan de Italiaanse kans van de Brennerpas bleef de overlast de laatste weken beperkt.