In de winkels van de meeste supermarkten in de Benelux ligt groente en fruit in de bekende blauwe kratten. Daarmee worden deze producten van de leverancier tot in de winkel getransporteerd. De kratten zijn in beheer bij Euro Pool System (EPS), een dochteronderneming van Nederlandse, Belgische en Duitse veilingbedrijven, die kratten na gebruik wast en retourneert naar de telers.

EPS verwacht met de grootschalige actie een bijdrage te kunnen leveren aan het verduurzamen van het transport van groente en fruit. Doordat de nieuwe kratten ingeklapt kunnen worden na gebruik, nemen ze zeven keer minder plek in op de terugweg.

Minder lucht

‘Er kunnen nu meer lege kratten in een vrachtwagen. We gaan daardoor letterlijk minder lucht verplaatsen. Dat scheelt per jaar 20.000 vrachtwagenritten in de Benelux’, zegt Dirk Vercammen, regional director bij Euro Pool System.

Het is de bedoeling dat de klapkratten de nieuwe standaard worden in de Europese groente- en fruitlogistiek. De herbruikbare kratten hebben volgens EPS een gemiddelde levensduur van zeven jaar. Daarna zijn de kratten van HDPE-kunststof recyclebaar.

Standaard

Vanaf 1992 waren de blauwe bakken de standaard voor het transport van groente en fruit. In totaal zijn er miljoenen blauwe, starre kratten in omloop, die allemaal worden ingenomen en gerecycled. EPS verwacht de operatie halverwege 2022 af te ronden.