‘De jaarresultaten van de Groep werden beïnvloed door de gezondheidscrisis’, licht de koelvervoerder toe. Het operationele resultaat (ebit) van de groep daalde net als de winst met ongeveer 28%, naar 116,9 miljoen euro.

De Franse divisie droeg daar 113,6 miljoen euro aan bij, tegen 127,5 miljoen euro een jaar eerder. De sterke daling van de volumes in de eerste helft van het jaar leidde tot een omzetdaling van 5%. Naast de horeca en de seafood activiteiten, die zwaar door de crisis zijn getroffen, zijn ook de netwerkactiviteiten in de Franse transportsector getroffen door de ontregeling van de stromen en de sluiting van bepaalde sectoren, meldt het bedrijf. De Franse diepvriestak deed het relatief goed.

Internationaal

De internationale tak van Stef zag de ebit dalen van 39,2 miljoen naar 29,5 miljoen euro. De Groep heeft aan het eind van het jaar de activiteiten van de Nagel-groep in Italië, België en Nederland overgenomen. In Italië deed Stef activiteiten op het gebied van het transport en de logistiek van seafood over taan een gespecialiseerde partner. Stef heeft in Zwitserland een goed jaar achter de rug dankzij betere verkoopresultaten, een betere opslagcapaciteit en de e-commerce.

De maritieme tak van het bedrijf trok het operationele resultaat flink naar beneden (-26,3 miljoen euro). De rederij La Méridionale had volgens Stef het hele jaar te kampen met een zeer onevenwichtige economische situatie, aangezien haar werkgebied was beperkt tot de dienstverlening in de departementale havens van Propriano en Porto Vecchio, terwijl haar vaste kosten ongewijzigd bleven. Deze situatie werd verder verergerd door de beperkingen op het passagiersverkeer ten gevolge van de gezondheidscrisis, meldt Stef.

Omstandigheden

Ceo Stanislas Lemor van Stef zegt dat hij gezien de omstandigheden tevreden is. ‘2020 is een buitengewoon jaar geweest, gekenmerkt door de gezondheidscrisis en de economische gevolgen daarvan. In het licht van de situatie getuigen de resultaten van de kracht van de fundamentele kenmerken van de Groep.’

Stef Groep is naar eigen zeggen Europees marktleider in geconditioneerd transport en logistieke diensten voor levensmiddelen.