Op de snelweg van Praag naar Dresden en die van Praag naar Neurenberg staan kilometerslange rijen van vrachtauto’s die worden gecontroleerd door Duitse grenswachters. Het drukke vrachtverkeer aan de Tsjechische grens komt mede omdat veel Duitse ondernemingen met basisproducten werken die in Tsjechië worden gemaakt.

Sinds zondag is de grens alleen nog open voor het vrachtverkeer en mensen die in Duitsland wonen. Alle personen die Duitsland binnengaan en die in de afgelopen tien dagen in een of meer van deze risicolanden geweest, moeten zich registreren. Ook moeten zij een een negatieve coronatest kunnen laten zien. De maatregelen gelden ook voor het beroepsgoederenvervoer.

Vrachtverkeer

Met de grenscontroles voor het vrachtverkeer gaat Duitsland in tegen de wens van de EU-lidstaten. Om de interne markt open te houden moeten de Europese binnengrenzen zonder beperkingen open blijven voor vrachtverkeer, zeiden de regeringsleiders in de Europese Raad vorige maand.

De internationale vervoersorganisatie IRU meent dat de EU Duitsland moet aanspreken op de grenscontroles. Volgens de IRU veroorzaken de Duitse maatregelen chaos en verstoren ze de belangrijke goederencorridors van oost naar west en van zuid naar noord. De IRU wijst er op dat dagelijks 7.000 vrachtwagens gebruik maken van de route door Tirol. Dat is gelijk aan het aantal trucks dat gebruik maakt van de route Dover-Calais.