De regeringsleiders, verenigd in de Europese Raad, maken zich zorgen over de opkomst van nieuwe, zeer besmettelijke coronavarianten. In verschillende landen gaan daarom stemmen op om inreisbeperkingen op te leggen aan de grens.

De EU-leiders hebben nu afgesproken dat een algemene sluiting niet aan de orde kan zijn. Hoewel het wellicht nodig is om reisbeperkingen op te leggen, mag dat niet leiden tot inperking van het goederentransport, concludeerden voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na afloop van de vergadering.

Merkel

Voorafgaand aan de vergadering zette de Duitse Bondskanselier Angela Merkel de kwestie op scherp door grenscontroles te benoemen als mogelijk laatste redmiddel op het virus buiten de deur te houden. Ondanks deze ‘ultima rato’ benadrukte Merkel dat ze een ‘coöperatieve aanpak’ zoekt in de bestrijding van de pandemie.

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar ontstonden aan de Duitse grens lange files. Volgens Charles Michel hebben de lidstaten lessen getrokken uit de chaos die destijds ontstond door reisbeperkingen. ‘Het is belangrijk om de werking van de interne markt te garanderen’, zei de Belgische EU-politicus.

IRU

Eerder deze week waarschuwde de internationale koepelorganisatie voor het wegvervoer IRU voor obstakels bij de Europese binnengrenzen. Naast grenssluitingen vormen ook verplichte negatieve coronatests voor chauffeurs een bedreiging voor het wegtransport, stelt de IRU. Verplichte coronatests kunnen volgens de IRU de belangrijke vervoerscorridors van noord naar zuid en van oost naar west blokkeren en zo de Europese supply chains lamleggen.