De tarieven op de spotmarkt stegen ten opzichte van november met 3,9%, blijkt uit een analyse door Tim Consult op basis van cijfers van vrachtmakelaar Transporeon. Het gaat om het hoogste niveau in een jaar tijd.

Sterke prijsstijging

De schommelingen zijn vooral te wijten aan een sterke prijsstijging op trajecten tussen Frankrijk en het VK. De tarieven lagen daar in december bijna 35% hoger dan een maand eerder en 51% hoger dan in december 2019. Het gaat om het hoogste prijsniveau in twee jaar, stelt Tim Consult. Ook op trajecten tussen Duitsland en het VK gingen de tarieven door het dak, met een stijging van bijna 30% ten opzichte van november en 41% ten opzichte van december 2019.

‘De hoeveelheid vrije laadruimte is buitengewoon snel gedaald op trajecten tussen het Europese continent en het VK, terwijl de prijzen de pan uit rijzen. Brexit heeft duidelijk impact’, concludeert Oliver Kahrs van Tim Consult.

Herstel

Kahrs wijst erop dat de brexitdrukte ook weer afneemt. ‘In het eerste kwartaal van 2021 verwachten we een algemeen herstel van de transportcapaciteit in Europa.’

Op Europees niveau waren de tariefstijgingen groot in bijvoorbeeld het vervoer van chemieproducten (+13,5%) en de staalsector (+8,7%).