De Volvo FE Electric voor Renewi heeft een maximum voertuiggewicht van 27 ton. Het is daarmee het zwaarste elektrische voertuig dat door een OEM af fabriek en in serie geproduceerd wordt, meldt Volvo.

Renewi’s Volvo FE Electric wordt ingezet voor afvalinzameling in binnenstedelijke gebieden. Het voertuig is voorzien van vier lithium-ion-accupakketten van 50 kWh elk. Opladen kan ‘s nachts met 22kW. Ook is er de mogelijkheid om snel op te laden met maximaal 150kW.

Optrekken en remmen

Afvalinzameling kenmerkt zich door relatief korte ritten met veel stoppen en optrekken. De accu’s van de Volvo laden ook op tijdens het remmen, wat de FE volgens Volvo erg geschikt maakt voor dit werk.

Eerder dit jaar nam bouwbedrijf DuraVermeer een elektrische Volvo FE in gebruik. Deze truck heeft een andere opbouw maar dezelfde accucapaciteit en een actieradius van 140 kilometer. Ook in Zweden experimenteert Volvo met elektrische bouwlogistiek.

Naast een Volvo FE Electric levert Volvo Trucks dit jaar ook de eerste lichtere Volvo FL Electric af. Vanaf 2021 biedt Volvo Trucks haar complete heavyduty-range elektrisch aan.

Renewi is een van de grootste afvalbedrijven van ons land. Het bedrijf ontstond in 2017 door het samengaan van Van Gansewinkel en Shanks. Renewi verwerkt jaarlijks 14 miljoen ton afval.