De controles zijn onderdeel van een deze week begonnen offensief van OM, politie, douane, ILT, Belastingdienst en FIOD en brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) tegen criminele inmenging in de transportsector. Dat meldt de politie.

Rode diesel

Bijna twee derde van de bezochte bedrijven troffen de controleurs afwijkingen aan in de bedrijfsstructuur, boeken of overtredingen van de wet- en regelgeving. Zo stuitte de douane op verschillende plekken op in totaal 3.000 liter rode diesel. De diesel is in beslag genomen en er zijn boetes en naheffingen uitgedeeld van in totaal 2.200 euro.

Ook heeft de Belastingdienst voor 1,2 miljoen euro aan openstaande vorderingen geïnd bij de bezochte bedrijven. Op het terrein van een van de bedrijven is een vijf jaar geleden in België gestolen vrachtwagen aangetroffen. Dit wordt nader onderzocht, meldt de politie.

De politie Zeeland-West-Brabant voerde daarnaast 37 transportcontroles uit, waarbij veertig bekeuringen werden uitgeschreven voor onder meer niet handsfree bellen, het negeren van een inhaalverbod en te veel verlichting voeren.

Aanhoudingen

De politie meldt verder een aantal aanhoudingen in het kader van de actie. Zo werden dinsdag drie personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 4.500 kilo cocaïne in de haven van Vlissingen in april van dit jaar. De douane ontdekte toen de verdovende middelen in een container met bananen afkomstig uit Costa Rica. Het onderzoek naar de invoer is door de douane overgedragen aan de dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid.

Op dezelfde dag doorzocht de politie een woning in verband met een onderzoek naar de handel in en het transport van verdovende middelen in St. Willebrord. De woning is van familie van de verdachte in dit onderzoek. De politie nam bijna 13.000 euro aan contanten in beslag en is nog op zoek naar de verdachte.

In Zaandijk hielden rechercheurs van de Landelijke Eenheid een 48-jarige man in zijn woning aan. De man wordt door de Deense autoriteiten gezocht als verdachte van betrokkenheid bij enkele transporten van cocaïne in dat land. Het land heeft Nederland verzocht de man aan te houden en uit te leveren. De man riskeert in Denemarken een straf van zestien jaar.

Rotte appels

De aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid samen met de Taskforce RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke organisaties als gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, douane, ILT, Belastingdienst en FIOD met een private organisatie als TLN essentieel, zegt de politie. ‘Alle betrokkenen hebben er belang bij dat de rotte appels uit de transportwereld verwijderd worden.’