Sinds de horecasluiting op 14 oktober staan chauffeurs vaak voor een dichte deur als ze hun handen willen wassen of gebruik moeten maken van de wc.

Dat is niet terecht, stelt Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). ‘Het is van groot belang dat chauffeurs op een verantwoorde manier hun werk kunnen blijven uitoefenen, ook tijdens de coronacrisis. Het is daarom nodig dat bepaalde basisvoorzieningen langs de weg, waaronder sanitair, voldoende beschikbaar blijven voor beroepschauffeurs. Ik roep wegrestaurants, evenals tankstations daarom ook op hun sanitair beschikbaar te houden voor deze chauffeurs. De huidige maatregelen bieden hiervoor ruimte.’

Afhaalloket

De Kamervragen waren afkomstig van Gijs van Dijk (PvdA), die verder van de minister wilde weten of ze bij het sluiten van de horeca wel heeft meegewogen dat chauffeurs afhankelijk zijn van wegrestaurants voor hun maaltijden. Van Nieuwenhuizen wijst in haar beantwoording op de mogelijkheid om eten en drinken aan te bieden via een afhaalloket. ‘In het geval van wegrestaurants betekent dit dat zij maaltijden kunnen blijven aanbieden aan beroepschauffeurs en andere weggebruikers.’

De minister zegt in contact te staan met zowel de wegvervoerders als de wegrestaurants. ‘Ik houd een vinger aan de pols bij de goederenvervoersector, om actie te kunnen ondernemen bij eventuele signalen dat chauffeurs hun werk niet meer op een verantwoorde manier kunnen uitvoeren’, schrijft ze.