De beide bedrijven willen een Daimler Freightliner Cascadia voorzien van de techniek van Waymo. Dit bedrijf, net als Google een dochterbedrijf van techreus Alphabet, werkt in de VS al tien jaar aan zelfrijdende auto’s. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 32 miljoen kilometer aan praktijkervaring in 25 Amerikaanse steden.

L4-standaard

De truck moet gaan rijden op basis van de SAE L4-standaard, wat betekent dat het voertuig in de meeste omstandigheden geen hulp nodig heeft van een menselijke bestuurder.

Waymo en Daimler mikken eerst op de Amerikaanse markt. De bedrijven ‘zullen in de nabije toekomst uitbreiding naar andere markten en merken onderzoeken’.

Daimler Trucks & Buses verkocht in 2019 ongeveer een half miljoen vrachtwagens en bussen aan klanten. De omzet van de truckdivisie bedroeg ruim 40 miljard euro, bij een bedrijfsresultaat (ebit) van 2,5 miljard euro.