Zo is er bij de Oost-Europese wegvervoerders en chauffeurs al na enkele weken een illegale handel in hotelrekeningen ontstaan, waarbij chauffeurs, die liever in de cabine willen blijven aan privé-personen en collega’s vragen om hotel-facturen ter beschikking te stellen.

Cabine-kamperen

Dat blijkt uit berichten in de Duitse vakmedia. Door het nieuwe EU-mobiliteistpakket is het cabine-kamperen verboden en moeten truckers de wekelijkse rust in een ‘geschikte overnachtingsmogelijkheid’ zoals een hotel doorbrengen. Bij veel Oost-Europese chauffeurs is die optie niet populair. Zij willen liever in de cabine blijven en zijn daarom een levendige handel in hotelrekeningen begonnen.

Indien er controles komen op de rij-rusttijden kunnen zij die rekeningen overleggen als bewijs dat ze zich aan de regels houden.