Het afrittencomplex zelf was de voorbije jaren al grondig heraangelegd, met onder meer nieuwe rotondes. Woensdag pakte Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters (Open VLD) trots uit met de aanleg van de nieuwe vrachtwagenparking ter hoogte van industriezone Tongeren-Oost, naast de bestaande carpoolparking. De nieuwe parking zal plaats bieden aan 44 vrachtwagens.

De ontsluiting van de nieuwe parking zal op dezelfde manier verlopen als bij de carpoolparking, via de rotonde aan de ontsluitingsweg naar de industriezone. Ze zal vrij toegankelijk zijn, op een apart omheind terrein. De werken voor de aanleg ervan worden in de eerste helft van 2021 opgestart. Vlaanderen investeert hierin 1,25 miljoen euro.

Geen toilet

Truckersvakbond BTB onderzocht de aanbestedingsdocumenten en stelde vast dat daarin geen sprake was van sanitaire voorzieningen. BTB trok dan ook meteen aan de alarmbel. ‘Het is ongehoord dat de chauffeurs hun gevoeg in de bosjes moeten doen’, fulmineert voorzitter Frank Moreels. ‘Dat is niet alleen onterend voor hen, het zorgt ook voor overlast bij de andere gebruikers van de parking en de omwonenden.’

Het kabinet van minister Peeters verwijst voor informatie door naar het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). ‘Er komt sowieso sanitair’, reageert AWV-woordvoerder Sep Vandijck. ‘Dat zal operationeel zijn zodra de parking wordt geopend. Het staat niet in het bestek, omdat de werken zijn opgesplitst. We hebben niet gewacht met de aanbesteding van de wegwerken, om het dossier geen vertraging te laten oplopen.’

Blijvend pijnpunt

De aanbestedingsdocumenten van het sanitair zijn nog niet klaar, ‘omdat er nog enkele knopen moeten worden doorgehakt’. Zo is er nog niet gekozen of het sanitair afvalwater zal worden afgevoerd via de riolering of via een alternatief systeem.

‘Een toilet zou een basisvoorziening moeten zijn op alle truckparkings’, vindt Moreels. ‘In het verleden hebben we al meermaals kritiek geuit op het feit dat er op de openbare parkings – die dus niet in concessie gegeven worden – dergelijke infrastructuur ontbreekt. Op parkings zoals die in Peutie, Everberg, Landen, Lille, Crisnée, Hélécine is – ondanks onze vraag aan de ministers – nog altijd geen toilet te zien. Peutie langs de E19 is een van de schrijnendste voorbeelden. Het probleem is al zo’n tien jaar geleden aangekaart bij toenmalig minister Hilde Crevits. Zij beloofde er iets aan te doen, maar er is intussen nog altijd niets gebeurd.’