Eerder deze week lekte een brief uit waarin minister van kabinetszaken Gove stelt dat Britse ondernemers die handel drijven met EU-landen niet voorbereid zijn op grenscontroles na 1 januari 2021. 70 procent van alle vrachtwagenchauffeurs die naar de EU willen is volgens Gove niet voorbereid op grenscontroles. Daardoor dreigt een file van 7.000 vrachtwagens en kan de stroom aan goederen die tussen Dover en Calais wordt vervoerd met 80 procent slinken.

Woedend

Bifa-directeur Robert Keen is woedend dat de regering ‘schurken maakt van de mensen die tijdens de pandemie de logistieke ketens in stand houden.’

Volgens Keen moet de regering de schuld voor de dreigende verkeerschaos in de eerste plaats bij zichzelf zoeken. ‘Met veertien weken te gaan wachten verladers en logistieke dienstverleners nog steeds op informatie en duidelijkheid vanuit de overheid. Bedrijven zijn geschokt door het gebrek aan consistentie in het overheidsbeleid en de planning en procedures.’

Gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een nieuw handelsakkoord zitten nog altijd muurvast. Als er voor het einde van dit jaar geen nieuw akkoord is, valt de wederzijdse handel terug op regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), met invoerheffingen voor veel goederen tot gevolg.