TLN waarschuwt dat ‘enkele honderden’ beroepschauffeurs niet op tijd klaar zijn met de vereiste nascholingen. De organisatie dringt daarom aan op uitstel.

Chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 waren tot nu toe vrijgesteld voor de code 95 op het rijbewijs. De Europese Commissie wil af van deze uitzonderingspositie voor oudere chauffeurs en dwong Nederland om de regels aan te passen. Vanaf 1 november moeten ook oudere chauffeurs het bewijs van vakbekwaamheid op hun rijbewijs hebben, op straffe van een boete van minimaal 800 euro.

Woedend

In het Algemeen Dagblad reageren CDA, VVD en PVV woedend op de code 95-problematiek. De regering had hierover veel zorgvuldiger moeten communiceren, zeggen ze. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen laat weten dat ze nog eens kijkt naar de invoeringsdatum van de wetswijziging.

Van Nieuwenhuizen kondigde de wetswijziging vorig jaar augustus aan. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie bleek toen dat het om ongeveer 30.000 chauffeurs gaat, van wie ongeveer 11.000 beroepschauffeurs.

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs voor het beroepsmatig besturen van een voertuig. De richtlijn Vakbekwaamheid waar de code toe hoort, is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van minimaal 35 uur nascholing in vijf jaar tijd.