Milton heeft per direct geen inhoudelijke taken meer bij de onderneming, schrijft het bedrijf in een verklaring. Op Twitter meldt Milton dat hij de beslissing om te vertrekken zelf heeft genomen. ‘De focus moet liggen op het bedrijf en zijn wereldveranderende missie’, schrijft hij, maar de stap lijkt genomen om het bedrijf te beschermen.

Stephen Girsky, bestuurslid en voormalig vicevoorzitter van autogigant GM, volgt Milton op.

Fraude

Nikola wordt geplaagd wordt door fraudebeschuldigingen en een inzakkende beurskoers. De zaak draait om een rapport van investeerder Hindenburg Research, die Nikola beticht van fraude door bijvoorbeeld onjuiste informatie te geven over de mogelijkheden van zijn elektrische trucks.

De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) begon recent een onderzoek naar beschuldigingen van misleiding, fraude en bedrog bij het bedrijf.

Shortseller

Nikola wijst er juist op dat Hindenburg een shortseller is die door middel van de publicatie van een misleidend rapport het aandeel wil manipuleren om zo te profiteren van een koersdaling. Het bedrijf, dat batterij-elektrische en waterstofvoertuigen ontwikkelt maar nog geen producten op de markt heeft gebracht, ontkent maar zag zijn beurswaarde wel kelderen.

Milton blijft overigens wel de grootste aandeelhouder van Nikola, met een belang van ongeveer 20 procent dat bijna 3 miljard dollar waard is.

Het in Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona gevestigde Nikola kreeg in juni een notering op Wall Street. Het bedrijf werd opgericht in 2015.