Traton probeert al sinds januari om de aandelen van Navistar in handen te krijgen. Het bedrijf heeft er al een belang van 16,8%. In januari bood Traton 2,9 miljard dollar voor de rest van de aandelen. Nu probeert het concern het met een bod van 3,6 miljard dollar.

Navistar is een grote speler op de Amerikaanse truckmarkt. Met de overname probeert Traton zijn positie in de VS te versterken.

Op dit moment is Traton de tweede grootste aandeelhouder van Navistar. De steenrijke investeerder Carl Icahn heeft het grootste belang, blijkt uit cijfers van persbureau Bloomberg. Het hedgefonds MHR is de derde grootste met een aandelenpakket dat vergelijkbaar is met dat van Traton.

Banen schrappen

Truck- en busbouwer MAN maakt vrijdag eveens bekend dat het wereldwijd bijna een kwart van het personeel schrapt. Het gaat om 9500 banen. Ook lijken drie fabrieken, in Oostenrijk en Duitsland, te worden gesloten. Daarover wordt nog gesproken.

De ingrepen zijn volgens MAN nodig om de winsten te verbeteren. De reorganisatie zal de bedrijfsresultaten op termijn naar verwachting met 1,8 miljard euro opkrikken.

Er is Traton alles aan gelegen om de winstmarge van MAN op te schroeven. Daarmee komt er ruimte om te investeren in nieuwe technologieën, zoals elektrische vrachtwagens.

De vrachtwagendivisie van MAN loopt qua winstgevendheid ook al jaren achter op ‘truckzusje Scania’, ook onderdeel van Traton. Het moederconcern van MAN en Scania schrapte vanwege de crisis eerder al de financiële doelen voor dit jaar.