Het havenbedrijf constateert dat de emissies bij veel vrachtwagens hoger liggen dan verwacht op basis van de emissienorm. De Vlaamse krant Het Nieuwsblad citeert Belgisch onderzoek waaruit blijkt dat ongeveer een op de acht roetfilters bij Euro 5-dieselwagens defect of gemanipuleerd is. Zelfs nieuwere voertuigen stoten daardoor te veel stikstof en fijnstof uit. Ook bij Euro 6-voertuigen zouden overschrijdingen voorkomen.

Sensoren

Dit najaar doet het havenbedrijf op minstens twintig werkdagen metingen op belangrijke invalswegen en hoofdroutes in het havengebied. Daartoe worden sensoren geplaatst die op afstand de emissies kunnen meten. Dat moet tussen 80.000 en 520.000 geldige metingen van voertuigen opleveren, schrijft Het Nieuwsblad.

Het havenbedrijf zet in samenwerking met politie en inspectie een handhavingsactie op, waarbij vrachtwagens die sjoemelen of door blijven rijden met defecten aan de kant gezet worden. Daarnaast is het meetproject bedoeld om data te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek.