De opdracht is afkomstig van Republic Services. Het afvalbedrijf is van plan de elektrische voertuigen toe te voegen aan zijn vloot van 18.000 vuilniswagens. De deal kan nog worden uitgebreid naar 5.000 voertuigen, melden Nikola en Republic services aan de markt.

Met de vuilniswagens boort Nikola een nieuw marktsegment aan. De voertuigen delen hetzelfde technische platform als de Nikola Tre trekker. Volgens Nikola krijgt de vuilniswagen een bereik van ruim 240 kilometer per lading. Nikola zegt op dit moment de productie van de Tre voor te bereiden.

De deal is opvallend, omdat niemand de Nikola-vuilniswagens ooit heeft gezien of getest. Nikola verwacht begin 2022 de eerste testen te kunnen uitvoeren. De partijen melden dat Nikola de vuilniswagens rechtstreeks gaat leveren aan Republic Services, er wordt geen gebruik gemaakt van een ombouwer. Nikola gaat ook de opbouw van het achtercompartiment leveren.

Zwaarder

Het is overigens nog maar de vraag of de Nikola-inzamelvoertuigen overal de weg op mogen. Volgens nieuwszender CNN zal de Nikola door het 720 kWh batterijpakket aanzienlijk zwaarder uitvallen dan reguliere vuilniswagens. In veel staten is daardoor een ontheffing nodig om de wagens toch te kunnen inzetten.

Beleggers verwachten veel van beurslieveling Nikola. Hoewel er nog geen truck van de band is gerold, is het bedrijf op de beurs met bijna 17 miljard dollar meer waard dan bijvoorbeeld autobouwer Fiat Chrysler. Na de eerste notering aan de Nasdaq in juni lag de beurswaarde van Nikola zelfs korte tijd hoger dan die van Ford, waarna het beurskoers langzaam weer wat omlaag ging. Het aandeel Nikola steeg na de bekendmaking van de afvaldeal opnieuw met 22%.

Als het gaat om de waterstoftrucks heeft het bedrijf naar eigen zeggen al veertienduizend reserveringen ontvangen, ter waarde van zo’n 10 miljard dollar. Het gaat hierbij echter om gratis toezeggingen die op ieder moment weer ingetrokken kunnen worden door de potentiële kopers.

CNH Industrial

Eén van de grootste private investeerders in Nikola is het wegens fiscale redenen in Nederland gevestigde CNH Industrial NV van de Italiaanse Agnelli-familie, bekend van Iveco en autobouwer Fiat. CNH Industrial is in 2013 tot stand gekomen door een fusie van CNH Global N.V. en Fiat Industrial S.p.A.

Het internationale bedrijf maakt machines voor de agrarische sector, de bouw- en transportsector. CNH investeerde vorig jaar nog 100 miljoen euro aan contanten in Nikola en kreeg daarvoor onder meer een 50/50 joint venture in Europa. Die moet volgend jaar de elektrische truck Tre, die gebruikt wordt voor de afvaltruck, in Duitsland gaan produceren.