Ponte Morandi in 2008

De brug naar ontwerp van de Genuaanse architect Renzo Piano herstelt de verbinding van Genua met de westelijker gelegen luchthaven en havens. De brug is ook een belangrijke route van Frankrijk naar Italië.

Zwaarbeladen vrachtwagens

De nieuwe brug is ontworpen door de Genuaanse architect Renzo Piano en gaat woensdag voor het verkeer open. De brug is recent beproefd door een enorm konvooi van 56 zwaarbeladen vrachtwagens die samen ruim 2400 ton wogen.

Waardoor de oude brug is ingestort is nog steeds onduidelijk. Pijlers van de brug hadden al mankementen en er was al geopperd dat er nog een brug moest komen, omdat het veertig jaar oude viaduct te zwaar zou worden belast. Blikseminslag en aardverschuivingen op 14 augustus 2018 zijn ook als boosdoeners genoemd.

De ondergang van de oude brug heeft ook tot politieke en financiële twisten geleid. Recent is na lang touwtrekken overeengekomen dat de eigenaar van de maatschappij die de tolwegen exploiteert, de Benetton Groep, zich terugtrekt uit snelwegexploitant Autostrade (ASPI). Die komt dan in handen van een staatsbedrijf.