De Nederlandse ondernemersorganisatie Evofenedex toont zich tevreden dat de terugkeerplicht nu weer tegen het licht wordt gehouden. De regel dat vrachtwagens elke acht weken moeten terugkeren naar hun thuisland en chauffeurs elke drie of vier weken, lag veel ondernemers op voorhand al zwaar op de maag.

Ingrijpende maatregel

De regel slaat volgens Evofenedex ‘de plank mis’. Transport en Logistiek Nederland was ook huiverig voor de ‘ingrijpende maatregel’ die volgens de belangenorganisatie mogelijk de tarieven onder druk zet als bedrijven letterlijk tegen elke prijs retourvracht gaan accepteren om maar niet leeg terug te hoeven rijden. Valean is zelf evenmin gelukkig met dit onderdeel van het mobiliteitspakket: ze vreest dat die alleen maar voor meer transportbewegingen en meer congestie en vervuiling zorgt.

De Roemeense EU-commissaris heeft haar onderzoeksopdracht gegund aan de Britse consultant Ricardo en rekent erop nog dit jaar de bevindingen onder ogen te krijgen.