Van de vijfduizend banen die verdwijnen, schrapt Scania er zo’n duizend op het hoofdkantoor in Södertälje. Waar en hoe de overige banenreducties plaatsvinden, is nog niet bekend. Het bedrijf, dat ook industrie- en scheepsmotoren maakt, gaat daarvoor in overleg met vakbonden. De onderneming heeft wereldwijd ongeveer vijftigduizend medewerkers in dienst. Het heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns-Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan honderd landen.

Nederland

In Nederland telt Scania circa drieduizend medewerkers, verdeeld over de fabrieken in Zwolle en Meppel, en veertig verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is de grootste Scania-fabriek ter wereld. Verschillende Scania-vestigingen, waaronder in Nederland, stopten eerder vanwege de crisis al tijdelijk het productieproces.

Scania, dat onderdeel is van Volkswagen-dochter Traton, zag in het eerste kwartaal van dit jaar zijn winst met twee derde verminderen. Ook veel andere truckbouwers hadden het lastig in het eerste kwart van dit jaar. De verwachting is dat ook het tweede kwartaal slecht zal zijn voor de vrachtwagenfabrikanten.

Aanpassen

‘Het coronavirus heeft gezorgd voor een sterke daling van de opbrengsten’, aldus het bedrijf in een mededeling. ‘Hoewel het op dit moment niet mogelijk is om in te schatten wat de impact van de crisis zal zijn, is de verwachting dat de vraag naar onze producten gedurende langere tijd laag zal blijven en dat het nog even zal duren voordat de verkopen weer op het pre-crisisniveau zijn. Daarom moeten we onze organisatie al dit jaar aanpassen aan de nieuwe situatie.’

De truckbouwer voegt eraan toe dat afdelingen die normaal gesproken niet worden geraakt door een afschaling van het productievolume, deze keer niet buiten schot blijven. Het bedrijf noemt in het bericht onder meer de afdelingen Verkoop en Service.

De personele bezuinigingen zijn onderdeel van een groter pakket aan maatregelen om te besparen op de kosten. Hierover voert de directie overleg met vertegenwoordigers van vakbonden. Eén van de genoemde maatregelen is een vermindering van het aantal consultants.

MAN

Eerder dit jaar kwamen er berichten naar buiten dat Scania’s zusterbedrijf MAN plannen heeft voor het schrappen van zo’n zesduizend arbeidsplaatsen. Dat was nog voordat het coronavirus uitbrak. Het lijkt dus waarschijnlijk dat ook bij MAN behoorlijk wat banen op de tocht staan.