Duitse dierenartsen concludeerden dat opgegeven rustplaatsen in onder andere Kazachstan niet bestonden. Ook waren sommige plaatsen in zo’n slechte staat dat het ‘hoogst onwaarschijnlijk is dat hier daadwerkelijk runderen worden uitgeladen’. Nederlandse vervoerders hebben deze rustplaatsen ook regelmatig opgegeven.

Vooral runderen

Het gaat vooral om de uitvoer van runderen. Per jaar exporteert Nederland ruim dertigduizend levende runderen naar niet-EU-landen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat vooral om ‘fokvaarzen’, ofwel koeien die niet eerder gekalfd hebben. De meeste van hen gaan naar Rusland, of rusten daar op weg naar andere landen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft geen certificaten meer af voor vee dat buiten de EU moet rusten tijdens de reis. Het transport mag pas weer worden hervat als ‘het dierenwelzijn voldoende geborgd is’, schrijft de minister.