Na invoering van de wet mogen deze voertuigen alleen na registratie en kentekening bij de RDW de weg op. De plicht geldt ook voor motorrijtuigen met beperkte snelheid (mmbs’en), mobiele machines en door deze voertuigcategorieën getrokken aanhangwagens.

De nieuwe wet regelt ook dat tractoren met een constructiesnelheid van meer dan veertig kilometer per uur APK-gekeurd moeten worden. Verder komt er voor bovengenoemde voertuigcategorieën een legale snelheidsverhoging naar veertig kilometer per uur, mits de constructie dat toelaat.

Terugkeurvlucht

Ook moet het zorgen voor een betere toegang tot diverse wegen en voor een centraal RDW-ontheffingensysteem voor te brede voertuigen. Tevens moet het een einde maken aan de ‘terugkeurvlucht’ van gekentekende voertuigen naar landbouw- of bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid, meldt branchevereniging TLN, die tevreden is over het politieke besluit.

De verwachting is dat de wet en de bijbehorende nieuwe onderliggende regelgeving die volgt uit de wetswijziging eind 2020, begin 2021 van kracht wordt.