Het gaat om rijbewijzen waarvan de afloopdatum ligt tussen 16 maart en 1 juni 2020. Deze rijbewijzen blijven geldig tot 1 juni 2020. De betreffende chauffeurs blijven tot die datum verzekerd en krijgen geen boete als ze staande worden gehouden.

Alleen binnen Nederland

De bewindsvrouw heeft deze maatregel genomen omdat het momenteel lastig is om verlenging van rijbewijzen te realiseren vanwege de coronamaatregelen. Om te voorkomen dat belangrijke logistieke processen stil komen te liggen, is tijdelijke coulance noodzakelijk, denkt Van Nieuwenhuizen. Deze regeling geldt alleen voor het rijden binnen Nederland.

De minister geeft aan dat een verdere verlenging van de geldigheid na 1 juni 2020 aan de orde kan zijn, mocht dat nodig blijken. Daarover neemt ze een besluit als er binnenkort meer bekend is over de duur en de gevolgen van de toekomstige covid-19-maatregelen.

Code 95

Eerder is besloten om coulant te zijn bij de verplichte nascholing voor Code 95. Door de corona-uitbraak is het lastig om deze nascholing te doen. Daardoor mogen chauffeurs voorlopig met een verlopen vakbekwaamheidsbewijs blijven rijden.