Tot die sluiting was beslist tijdens een van de dagelijkse evaluaties van de maatregelen. Volgens het havenbestuur vormden samenscholingen en het niet respecteren van de opgelegde ‘social distance’ op grote parkings zonder toezicht een hoog risico op de verdere verspreiding van het covid-19-virus.

Truckersparking Goordijk is ongeveer 50.000 vierkante meter groot en telt 208 staanplaatsen. Ze was in de periode 2014-2015 aangelegd door ophoging en asfaltering van een terrein langs de Noorderlaan, een van de centrale assen van het havengebied. Daardoor kon het havenbedrijf een oudere parking vlakbij de stadskern sluiten en voorkomen dat truckers wild en meer stadinwaarts zouden parkeren.

Goed uitgeruste parking

Goordijk is een goed uitgeruste parking die is omheind, verlicht, uitgerust met brandbestrijdingsmiddelen, een sanitair blok heeft en 24/7 bereikbaar is. Hij werd echter niet bewaakt.

Na de recente sluiting stelde het havenbedrijf vast dat de truckers zich op andere plaatsen verzamelden om er de nacht door te brengen, op plekken zonder sanitair. Daardoor konden meer en andere risico’s ontstaan dan op de parking. Daarom is die nu weer open.

Na de heropening liet het havenbedrijf op de parking drie tekstkarren plaatsen met adviezen en verspreidde er flyers in tien talen. Daarin wordt de truckers met aandrang gevraagd om de nodige fysieke afstand van elkaar te bewaren. Medewerkers van de haven en de scheepvaartpolitie controleren hierop. Meevaller voor de truckers is dat het sanitair voortaan vier keer per dag wordt gereinigd in plaats van de gewone twee keer.

Bouwhandel

Eveneens in het havenbedrijf heeft het stadsbestuur als coronamaatregel voor het eerst een bedrijf verzegeld. Het gaat om bouwgroothandel Probumat, gevestigd langs een zijdok van het Albertkanaal, in het oude deel van de haven. Die zou tegen de regels in materialen blijven verkopen aan particulieren.