Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen sommige vrachtwagenchauffeurs nu geen nascholing volgen. Hierdoor kan het voorkomen dat het bewijs van vakbekwaamheid (Code 95) verloopt, buiten de schuld van de chauffeurs om.

Om te voorkomen dat de truckbestuurders tegen een boete aanlopen zonder dat ze daar iets aan kunnen doen, heeft de ILT laten weten dat ze voorlopig met een verlopen vakbekwaamheidsbewijs mogen blijven rijden. Het gaat om chauffeurs met een rijbewijs C of C1.

Doorrijden

Chauffeurs die problemen hebben met het volbrengen van de verplichte 35 uur nascholing als gevolg van maatregelen tegen het coronavirus, kunnen deze bij de eerstvolgende mogelijkheid afronden. Tot die tijd mogen ze met de verlopen Code 95 blijven rijden.

Indien het vakbekwaamheidsbewijs en het rijbewijs gelijktijdig vervallen, kan de chauffeur een nieuw rijbewijs zonder Code 95 aanvragen. De ILT controleert in deze gevallen niet op de geldigheid of afwezigheid van Code 95, zolang de coronacrisis voortduurt.

Toekomstige chauffeurs die in opleiding zijn voor de basiskwalificatie en waarvan de opleiding stilligt, kunnen geen beroep doen op de bovenstaande versoepeling. Zij hebben namelijk nog geen bewijs van vakbekwaamheid.

De bovenstaande aanpak is alleen geldig in Nederland tijdens de coronacrisis. De ILT gaat in overleg met inspecties in andere landen over de Europese handhaving.