Een Nederlandse webshop juichte op billboards langs de snelwegen: ‘Jullie zijn de bazen’, RTL in Duitsland bewierookte de ‘Helden der Strasse’. De Amerikaanse president Trump bedankte op Twitter FedEx-topman Fred Smith en zijn medewerkers.

Koning Willem-Alexander noemde ‘mensen in de logistiek’ onmisbare mensen ‘die voorkomen dat onze samenleving stilvalt’. Die opgestoken duim van onze monarch opent niet automatisch alle gesloten wc-deuren, maar misschien kan minister Van Nieuwenhuizen een zwik mobiele toilethuizen neerzetten op strategische locaties. Hebben chauffeurs meteen extra plekken om handen te wassen.

Klinken Trumps twitterberichtjes altijd eigenhandig getikt, de complimenten van Willem-Alexander kwamen duidelijk niet uit eigen kroontjespen. ‘Het coronavirus kunnen wij niet stoppen’: die kreet ademde de geest van Jaap van Dissel, de RIVM-baas die het wispelturige virus, waarover virologen nog lang niet alles weten, wil ‘laten rondgaan onder de mensen die er weinig last van hebben’.

Wereldwijd wordt met man en macht geprobeerd het virus juist wél te stoppen. Aziatische landen maakten met diverse strategieën vorderingen. Opiniepeiler Maurice de Hond vermoedt op basis van cijfers uit tropische landen dat het virus niet dol is op een combinatie van warm weer en hoge luchtvochtigheid. Dromen mag. Als we nu massaal thuisblijven, liggen we in de zomer misschien vrolijk op het strand. En rollen strandpaviljoens de rode loper uit voor truckers die ijsjes komen brengen.