De Amerikaanse logistiek dienstverlener, die recent bekendmaakte eventueel alle divisies met uitzondering van de Noord-Amerikaanse groupage te willen verzelfstandigen of te verkopen, zag het nettoresultaat over het vierde kwartaal met 18% verbeteren naar 107 miljoen dollar bij krimpende omzet. Die daalde met een kwart miljard dollar naar 4,14 miljard.

Analisten waren eerder in prognoses uitgegaan van een licht hogere omzet van 4,23 miljard euro. Dat leverde op de beurs van New York overigens nauwelijks kritiek op, aangezien XPO over de laatste drie maanden van 2019 het bedrijfsresultaat wist op te krikken van 126 miljoen naar 202 miljoen dollar.

Groupage

Het vlaggenschip van het bedrijf, de Noord-Amerikaanse groupage, zag de omzet (bruto) over het vierde kwartaal dalen met 24 miljoen naar 916 miljoen dollar. Daarentegen wist XPO LTL de netto-omzet (inkomsten minus inkoopkosten) met 2,7% te verhogen naar 372 miljoen dollar.

Ook de inkoopkosten van transport vielen over het laatste kwartaal positief uit. Die lieten een afname zien van ruim 21% naar 138 miljoen dollar. Dat was voor beursanalisten reden om zelfs een koopadvies te geven voor XPO-aandelen.