DV Trans was ingeschreven in de Slovaakse hoofdstad Bratislava. Op hetzelfde adres waren nog 79 andere bedrijven ‘gevestigd.’ Het arbeidsauditoraat kwam tot de conclusie dat het om een postbusadres ging, gebruikt om de Belgische wetgeving op lonen en sociale zekerheid te omzeilen.

De Roemeense chauffeurs die voor het bedrijf werkten, verklaarden bovendien dat ze alleen opdrachten uitvoerden vanuit de Benelux en Frankrijk, maar nooit in Slovakije verbleven. De feiten dateren uit 2016 en 2017, toen bijna dertig truckers voor het bedrijf reden.

Avis Trans ook veroordeeld

Dezelfde rechtbank had al enkele dagen eerder de zaakvoerder van het Roemeense transportbedrijf Avis Trans en van het Moldavische Avis MMS veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf met uitstel. Hier bedroeg het boetegeld 350.000 euro.

De rechtbank stelde dat minstens 27 Roemeense en Moldavische chauffeurs en mecaniciens de facto vanuit Zeebrugge opereerden. Daar ontdekten inspecteurs al in 2014 een verborgen garage.

Zwartboek 2017

Frank Moreels, federaal secretaris van de socialistische vakbond BTB Wegvervoer & Logistiek, reageert tevreden. Het was BTB die met haar ‘zwartboek 2017’ de speurders op het spoor van DV Trans zette.

‘Het is positief dat de inspectiediensten onze signalen hebben opgevangen, ze ter harte hebben genomen en dat ook justitie de juiste conclusies heeft getrokken’, zegt Moreels. ‘Momenteel kan alleen een streng optreden van justitie een einde stellen aan de sociale-dumpingpraktijken die transportwerkgevers toepassen om snel grote winsten te kunnen opstrijken.’