Dat blijkt uit de lijst van alle bedrijven in het Belgische wegtransport met vijftig of meer vrachtauto’s en trekkers die is opgesteld door het vakblad Transportmedia. De meeste bedrijven doen het even kalmpjes aan, gelet op de zwakkere conjunctuur.

Renewi

De grootste investeerders in transportmaterieel waren vorig jaar ook niet de vervoerders van handelsgoederen, maar de afvalverwerkers. Zo kochten afvalvervoerder Renewi 106 voertuigen en Suez 72 voertuigen bij. Renewi werd door de vlootuitbreiding zelfs de grootste wegvervoeronderneming in België, met 839 eenheden. Groep H.Essers hield de vlootuitbreiding beperkt tot 15 voertuigen en komt nu in grootte van de vloot op 720 stuks.

Flinke uitbreidingen waren er bij TDL (44 nieuwe voertuigen op een totaal van 405), Katoen Natie dat de vloot versterkte met 42 vrachtwagens tot een totaal van 280, Vanschoonbeek, dat 28 voertuigen bijkocht op een totaal van 289 en Ninatrans (plus 30 op 129 totaal).

Fusies

In de meeste andere gevallen van vlootuitbreiding was geen sprake van autonome groei, maar van fusies, en dus samenvoeging van vloten. Dat gold bijvoorbeeld voor het Gentse Tailormade Logistics, waarvan de vloot met 141 eenheden toenam tot 225.

Ondanks de pas op de plaats, steeg het aantal Belgische wegvervoerders met vijftig voertuigen of meer, van 147 naar 160.