De regering kondigde woensdag, bij monde van premier Édouard Philipe, wel een versoepeling aan van de pensioenplannen. Zo komt er een langere overgangsperiode naar de verhoogde pensioenleeftijd. Eerst zou die gaan gelden voor alle werknemers die geboren zijn in 1963, maar dat is nu veranderd in 1975. Wie vóór dat jaar geboren is, merkt dus weinig van de nieuwe maatregelen.

Dat is het Franse wegvervoer niet genoeg, reden om zich aan te sluiten bij de algemene stakingen die Frankrijk momenteel lamleggen. Bij het spoor wordt gestaakt en blokkadeacties van wegvervoerders hebben al geleid tot beperkte belevering van onder meer supermarkten. In sommige grote steden moeten supermarkten hun klanten ‘nee’ verkopen: lege schappen.

Stakingen tot kerst

De blokkades werden georganiseerd door wegvervoerorganisatie OTRE. Deze trekt samen op met zusterorganisatie FNTR. Wie de stakingen van komende week gaan organiseren is nog onduidelijk. Ze zouden volgens ingewijden tot de kerst kunnen duren, maar ook zoveel langer als nodig is.