Volgens de opsporingsdiensten smokkelde de bende drugs vanuit Spanje met een vrachtwagen naar Nederland. De drugs was verstopt tussen gewone lading. Na aankomst in Nederland werd de illegale lading verder verspreid over Europa.

Om welk transportbedrijf het gaat, wil Eurojust niet meedelen. Ook delen ze niet mee of het gaat om de directie van het bedrijf of uitsluitend om enkele medewerkers.

Vier ton hasj

In het kader van het onderzoek zijn invallen gedaan in Duitsland, Spanje, Italië, Zweden, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Nederland. Hierbij zijn 200 kilo amfetamine, 64 kilo cocaïne, 45 kilo MDMA, 25 kilo heroïne en vier ton hasj gevonden. Verspreid over de hierboven genoemde landen zijn in totaal elf Nederlanders gearresteerd.

Tekst loopt door onder foto.

In een eerder stadium zijn bij dit onderzoek vijftig anderen opgepakt. Zij zijn in Noorwegen in staat van beschuldiging gesteld. Enkelen van hen zijn inmiddels tot celstraffen veroordeeld, variërend van twee tot negentien jaar.

Toename schietpartijen

Het onderzoek liep al meer dan een jaar. Een toename van het aantal schietpartijen in Noorwegen in 2017 was aanleiding om Operatie Hubris te starten. Tijdens dit onderzoek werd duidelijk dat het ging om een drugsbende die ook in andere landen actief was, waaronder dus Nederland.

Volgens de Noorse politie is het niet uitgesloten dat in de toekomst nog meer arrestaties plaatsvinden.