De rovers werden in de kraag gevat in Loiret, iets ten zuiden van Parijs. Ze hadden gemakkelijk een eerlijke boterham kunnen verdienen in het circus. Ze maakten tijdens de rit de opleggers van trucks open om dure lading, zoals cosmetica, tabakswaren en hightech-producten over te laden op er vlak achter rijdende voertuigen.

Volgens de politie hadden deze criminele trapezewerkers al zeker twintig van zulke overvallen gepleegd. De waarde van de buit wordt op minimaal 3,5 miljoen euro geschat.

Methode

De methode wordt ook in Nederland in de praktijk gebracht. Een truck wordt op de snelweg direct door een ander voertuig gevolgd. Daaruit komt door een geopend dak een dief te voorschijn die zich aan de achterzijde van de truck weet vast te klampen en de trailer te openen.

De eerste ‘volgauto’ wordt afgelost door een tweede, een lichte truck, die, nog steeds tijdens de rit, de gestolen waren in ontvangst neemt. De trapezewerker kan zich later, als de beroofde vrachtauto ergens stopt, uit de voeten maken.

De gendarmerie had de groep Roemenen sinds begin vorig jaar in het vizier, maar wist eerst deze maand enkele bendeleden op heterdaad te betrappen. De chauffeur van de truck had tijdens de rit geen idee wat er achter hem in de laadruimte gebeurde.