Uber is al enkele jaren aanwezig in Polen met de taxi- en voedselbezorgdiensten. De Freight-app verbindt vervoerders met ladingen voor transport (full truck load) en biedt een vooraf vastgestelde prijs, snelle betaling en de mogelijkheid om ladingen te boeken met één druk op de knop. Voor verladers biedt Uber Freight toegang tot een netwerk van vervoerders en real-time inzicht in de status van een vracht.

Nederland

De dienst is dit voorjaar gelanceerd in Nederland. Cijfers over de hoeveelheid geboekte ritten of aangesloten transporteurs in Nederland wil Uber Freight nog niet delen. In de Verenigde Staten is de dienst inmiddels ruim twee jaar actief en zijn er zo’n 36.000 transportbedrijven met in totaal ruim 400.000 truckers aangesloten. Wel is de divisie waar Uber Freight onder valt nog fors verlieslatend.

Het verdienmodel van Uber Freight is het verschil tussen de prijs die een transporteur krijgt en die een verlader betaalt, net zoals bij een reguliere expediteur. Die marge wordt per rit bepaald.

Lees ook: Uber Freight ziet zichzelf als onderdeel van de transportsector