Eerder werd aangenomen dat de vrachtwagencombinatie vanuit Bulgarije via de plaats Holyhead in Wales in de regio bij Londen was aangekomen. Vervoersbedrijf Cobelfret Ferries (CLdN) heeft echter aan de havenbeheerder in Zeebrugge gemeld dat de koeltrailer van Zeebrugge naar Purfleet is gebracht.

Het is vervolgens zonder trekker en chauffeur op het betreffende schip gezet, waarna bij aankomst in Purfleet een trekker de trailer heeft opgehaald. Dat zei voorzitter van het Zeebrugse havenbestuur Dirk De fauw tegen Radio 2 West-Vlaanderen.

Veel onduidelijkheid

‘Het is echter nog verre van duidelijk hoe lang de trailer in België is geweest, of welke weg die precies heeft afgelegd’, zegt een woordvoerder van het federaal parket. Hij voegt eraan toe dat ook over de doodsoorzaak, het tijdstip van overlijden en de plaats waar de slachtoffers in de laadruimte zijn gekomen nog onduidelijkheid bestaat.

Wel is inmiddels duidelijk dat de trailer dinsdag om 14.29 uur in Zeebrugge aankwam en diezelfde middag per schip is vertrokken naar Engeland. Woensdagochtend kort na 01.00 uur is de trailer van het schip geladen in Purfleet.

De Britse politie trof de trailer rond 1.30 uur aan op het bedrijventerrein Waterglade in het naastgelegen Grays, ten oosten van Londen. Volgens een woordvoerder van het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken staat de trekker geregistreerd in Bulgarije, op naam van een bedrijf dat eigendom is van een Ier. Volgens de Britse politie staat de trailer geregistreerd in Ierland.

Doorzoekingen

In Noord-Ierland zijn woensdagnacht twee locaties doorzocht in verband met de vondst van de 39 lichamen. De doorzoekingen waren vermoedelijk op plekken die gelinkt worden aan de Noord-Ierse bestuurder van de betreffende vrachtwagen. De man is kort na de vondst gearresteerd en zou afkomstig zijn uit Portadown, meldt de Britse krant The Guardian. Hij wordt verdacht van moord.

Het is niet bekend waar de slachtoffers vandaan komen. De lichamen worden geïdentificeerd. Volgens Britse media zijn de slachtoffers mogelijk door bevriezing om het leven gekomen, omdat de temperatuur in een dergelijke koeltrailer kan zakken tot 25 graden onder nul.

Of de 25-jarige bestuurder op de hoogte was van de inzittenden, is niet duidelijk. De Britse politie onderzoekt of de georganiseerde misdaad achter het transport zit. De vrachtwagen met de lichamen is na de vondst verplaatst naar het dichtbij gelegen Tilbury.

Strafbaar

Een deel van de transportsector zou graag zien dat het strafbaar wordt om in een vrachtwagen te klimmen. Belangenverenigingen Vern en Transport Belangen Vereniging Nederland zeggen tegen De Telegraaf wel heil te zien in een strafbaarstelling. TLN vindt dat een dergelijk besluit moet worden genomen door justitie en politie.

Ook in de politiek gaan stemmen op voor een inklimverbod. Zo zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen het dagblad wel oren te hebben naar het strafbaar stellen, op voorwaarde dat het daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft.

België

Ook in België ziet een deel van de politiek wel wat in strafbaarstelling. Vóór de dramatische vondst in Grays zei de N-VA al dat inklimmen strafbaar moet worden

Lees ook: 39 doden gevonden in container in Engeland