De belangenorganisatie voor auto-importeurs en -fabrikanten houdt maandelijkse verkoopcijfers bij over de afzet van onder meer zware bedrijfswagens. Daaruit blijkt dat er tussen begin januari en eind september 5008 bakwagens zijn geregistreerd. Dat is ongeveer 10% meer dan in de eerste negen maanden van vorig jaar.

De drie populairste typen bakwagens zijn voertuigen met een gesloten opbouw (19%), voertuigen met een haakarm (11%) en voertuigen geconditioneerd met temperatuurregeling (10%). Het marktaandeel van de voertuigen met open laadvloer ligt op 4%.

Trekkers en opleggers

Tegenover de stijging bij bakwagens staat een daling van het aantal geregistreerde trekkers en opleggers. Beide segmenten daalden in de eerste negen maanden met respectievelijk 4 en 10%. Populairste merken bij trekkers in het afgelopen kwartaal waren DAF (32%), Scania (23%) en Volvo (18%).

Bij opleggers waren Schmitz (24%), Krone (24%) en D-tec (5%) de marktleiders. De top drie van inrichtingen van opleggers bestaat uit huifopbouw (28%), geconditioneerd met temperatuurregeling (18%) en gesloten opbouw (16%). Ongeveer 6% van de opleggers die dit jaar geregistreerd is, is uitgevoerd met een open laadvloer.

Lichte bedrijfswagens

Het aantal nieuwe lichte bedrijfswagens was in de eerste negen maanden van dit jaar (62.295 voertuigen) vergelijkbaar met de registraties in dezelfde periode vorig jaar (62.229 voertuigen). De top drie bestaat uit Volkswagen (20%), Mercedes (15%) en Ford (14%).