Maar wat viel er tot nu toe muzikaal te genieten van de bergers van omgevallen vrachtauto’s en andere gestrande voertuigen? He-le-maal niets. Gelukkig komt er een eind aan dit schrijnende onrecht. Een groep die zich ‘Mannen van de weg’ noemt, komt deze week de hemel zij dank met de ‘Takeltunes’.

De groep haalt in een ronkend persbericht alles uit de kast om deze ‘bijna vergeten beroepsgroep’ de eer te betonen die deze verdient: ‘De takelbroeders, de rakkers onder het rode kruis, de slepers met de spanbanden, anders gezegd de Helden van de Weg. Ze komen je helpen als je met pech of schade staat, de mannen die je wegslepen onder dat rode kruis. Die mannen verdienen hun eigen liedjes’. Het lijkt ons de spijker volledig op de kop.

Rotklus

En zo komt er een eind aan het tijdperk dat er geen liedjes waren ‘die het afwisselende bestaan van de berger bezingen’. Daarom zijn er nu vijf liedjes die elk een verschillend onderdeel van het gevarieerde bestaan van de berger beschrijven, zoals de hectiek van de snelweg, ‘s nachts stand-by staan en dan een rotklus krijgen en de verwarring over de portofoon. Maar ook als de berger de reddende engel is.

Ook leuk voor Kerst

Bij nadere beschouwing blijken de motieven van de Mannen van de weg wellicht toch iets minder onbaatzuchtig te zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Geïnteresseerden kunnen namelijk vanaf deze week een CD met de vijf ‘Takeltunes’ bestellen of ze downloaden.

De timing lijkt ook niet toevallig. ‘Ook leuk als relatie- of kerstgeschenk!’ Maar gezegd moet worden dat de prijzen alleszins redelijk zijn. Tien euro per stuk, inclusief verzendkosten, negen euro vanaf vijf stuks.