‘In de transportsector zijn operationele synergieën en schaalbesparingen noodzakelijk om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen’, licht Roel Smets, eigenaar en algemeen directeur van Alders Transport Groep de overname toe. De deal past in de strategie van Alders, waarin diversificatie centraal staat.

Het bedrijf is al actief in het vervoer van staalrollen, toelevering van droge bulkgoederen en minerale grondstoffen en het internationaal transport van afvalstoffen. Daar komt nu chemielogistiek bij. De naam Haesaerts blijft wel als merk bestaan binnen Alders, vanwege de goede reputatie.

De vervoerder was tot dusver slechts beperkt actief in de chemiesector, met verpakte goederen en droge bulk. Door de overname van Haesaerts worden daar nu gassen en vloeistoffen aan toegevoegd.
Het overgenomen bedrijf wordt een aparte business unit binnen Alders en het personeel gaat mee over naar de nieuwe eigenaar.

Alders beschikt door de overname over een vloot van 450 trekkers, 1200 getrokken eenheden en een personeelsbestand van 550 medewerkers. De omzet komt dit jaar naar verwachting uit op meer dan 85 miljoen euro.

Derde hub

Door de transactie krijgt de logistiek dienstverlener de beschikking over een derde ‘operationele hub’ op Belgische bodem. Alders had al locaties in Pelt (Belgisch Limburg) en Asse (bij Brussel). Daar komt nu een vestiging bij in Zwijndrecht, vlakbij Antwerpen, waar een van de grootste chemische clusters van de wereld is gevestigd. Naast België heeft het bedrijf vestigingen in West- en Centraal-Europa.

Haesaerts Intermodal is een familiebedrijf dat meer dan honderd jaar geleden werd opgericht. Het is gespecialiseerd in het intermodaal transport, met eigen tankcontainers, van hoogwaardige chemische vloeistoffen en gassen. Dit gebeurt via weg, scheepvaart en spoor. Het intermodale netwerk van Haesaerts strekt zich uit van West-Europa over Centraal- en Oost-Europa tot de Centraal-Aziatische landen.

Centraal- en Oost-Europa

Alders beschikt door de deal over operationele vestigingen en commerciële aanwezigheid in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Rusland, Wit-Rusland, Polen en Oekraïne. ‘Doordat wij ons beide richten op onder meer Centraal- en Oost-Europa ontstaan mogelijke synergieën die de volgende jaren uitgebouwd worden’, aldus Smets.

Tevens hoopt Alders zijn synchromodale dienstverlening uit te kunnen bouwen en verwacht het bedrijf te kunnen groeien in het segment van het internationaal en synchromodaal vervoer van (gevaarlijke) afvalstoffen en recyclageproducten.

Luc Haesaerts

De deal die op 12 september is gesloten, houdt in dat Alders een participatie neemt in Haesaerts. Op een later stadium volgt een volledige overname. Luc Haesaerts, de huidige aandeelhouder van Haesaerts Intermodal, blijft zowel financieel als operationeel nog meerdere jaren verbonden aan het bedrijf.