De vervoerder, waarvan de naam niet bekend is gemaakt, is aangemerkt als verdachte in twee strafrechtelijke onderzoeken. De onderzoeken worden uitgevoerd door de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de ILT en de Landelijke Eenheid van de politie.

Doorzoekingen

In het eerste strafrechtelijke onderzoek vond begin vorig jaar een doorzoeking plaats in het pand van het transportbedrijf. Tijdens deze doorzoeking werden meerdere gemanipuleerde tachografen met toebehoren aangetroffen, waarvan een deel al in de trucks was ingebouwd.

Onlangs is in het tweede strafrechtelijk onderzoek opnieuw een doorzoeking bij de transporteur uitgevoerd. Daarbij werden wederom een gemanipuleerde vrachtauto en manipulatiemateriaal aangetroffen. Op een elders in beslag genomen laptop werd software gevonden waarmee tachografen gemanipuleerd kunnen worden.

Voorlopige maatregel

Het OM heeft de bevoegdheid een bedrijf stil te leggen middels een voorlopige maatregel, als er een zware verdenking is dat de wet wordt overtreden en er onmiddellijk ingrijpen vereist is. Het niet naleven van de voorlopige maatregel is een misdrijf.