Het systeem zelf is al ingebouwd, maar vrijdagnacht worden fotoborden aangesloten, waarmee chauffeurs van te hoge vrachtwagens worden gewaarschuwd de tunnel niet in te rijden. De fotoborden worden direct aangezet. De slagbomen om de tunnel in het geval van een hardnekkige doorrijder alsnog af te sluiten, worden nog niet geplaatst. Volgens Rijkswaterstaat (RWS) kunnen chauffeurs zo aan de nieuwe situatie wennen.

Twee waarschuwingen

Chauffeurs met een te hoge wagen die richting Amsterdam rijden, krijgen straks twee waarschuwingen. Op de hoofdrijbaan van de A4 kan de chauffeur na de eerste waarschuwing de afslag naar de A5 en A9 nemen en zo de tunnel mijden. Op de parallelbaan van de A4 kan de chauffeur na de melding via Schiphol omrijden.

Negeren chauffeurs de eerste waarschuwing, dan volgt een tweede en sluit de tunnel. Vrachtwagens moeten vervolgens door een weginspecteur voor de slagboom worden weggeleid. Dit veroorzaakt forse hinder, zeker bij de drukke Schipholtunnel, aldus Rijkswaterstaat. Maar volgens de dienst is dat te verkiezen boven een vrachtwagen die klem komt te zitten en zo schade en veel meer fileleed veroorzaakt.

Eerder incidenten

In mei van dit jaar veroorzaakte een te hoge vrachtwagen stevige schade aan de Schipholtunnel door vier lichtbakken van het plafond te rijden. Gelukkig werden hierbij geen andere weggebruikers geraakt. Twee rijstroken konden hierdoor zo’n 3,5 uur niet gebruikt worden.

In juli werden kabels aan het plafond losgereden. Nadat de tunnelbuis een kwartier helemaal dicht was waren daarna twee rijstroken twee uur lang niet beschikbaar. Waarom de tunnel niet eerder van hoogtedetectie is voorzien, meldt Rijkswaterstaat niet.

Bekijk hieronder een animatie van het detectiesysteem: