Bij de instorting van de uit de jaren zeventig van de vorige eeuw daterende brug, een onderdeel van een belangrijke snelweg in het wegennet van de Italiaanse havenstad, kwamen 43 mensen om het leven.

De wegbeheerder, de firma Atlantia, die een reeks (tol)wegen in Italië in exploitatie heeft, wordt gecontroleerd door de familie Benetton. Castellucci (60) acht het nu het schikte ogenblik om het veld te ruimen als ceo van Atlantia, de moedermaatschappij van Autostrade per l’Italia. ‘Het is in ieders belang’, stelt Castellucci in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De laatste resten van de Morandibrug zijn inmiddels met explosieven opgeruimd en met de aanleg van een nieuwe brug is een begin gemaakt. Deze nieuwe brug moet volgend jaar gereed zijn. Dat de oude brug instortte, in augustus vorig jaar, wordt toegeschreven aan achterstallig onderhoud.

Positie Benetton onder druk

Om die reden wil de Vijf Sterren-beweging, een coalitiepartner in de nu demissionaire Italiaanse landsregering, dat Autostrade en daarmee de familie Benetton de concessie voor de exploitatie van delen van het wegennet wordt ontnomen.

Na de instorting hebben de autoriteiten ook andere kunstwerken in het wegennet gekeurd. Vorige week vrijdag zijn twee managers van Autostrade onder huisarrest geplaatst. Ook een hoge medewerker van een dochteronderneming mag voorlopig zijn huisdeur niet uit. Een zestal andere werknemers is voor een jaar geschorst.

Havenverkeer Genua in chaos

De instorting van de Morandibrug, genoemd naar de toenmalige architect, stortte het verkeer in Genua, in het bijzonder van en naar de haven, in chaos. Benetton-topman Luciano Benetton hoopt dat het stof rond de ramp nu, met de ingrepen van justitie bij Atlantia, langzaam zal optrekken.

Autostrade per l’Italia beheert drieduizend kilometer aan autosnelwegen in Italië en daarmee ongeveer de helft van het hoofdwegennet. Atlantia, waar de familie Benetton de scepter zwaait, is voor 88% van de aandelen in het kapitaal van Autostrade vertegenwoordigd. Tot een opvolger van Castellucci is gevonden, wordt Atlantia bestuurd door een comité van vijf managers.