Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt. De inspectiedienst heeft tientallen vrachtwagens gecontroleerd op het gebruik van gemanipuleerde soft- en hardware. Tevens zijn in Nederland vier verdachten gehoord.

Tachograaf uitgeschakeld

‘Uit de onderzoeken is het vermoeden gerezen dat met de gemanipuleerde soft- en hardware de registratie door de tachograaf volledig uitgeschakeld kan worden. Dat zou zó ingenieus gebeuren dat het nagenoeg geen sporen achterlaat’, valt te lezen in het bericht van het OM. ‘Voor politie en de ILT is het hierdoor moeilijker geworden om met reguliere controles van vrachtwagens de fraude te detecteren.’

Het vermoeden is dat de criminele organisatie vanuit Polen samenwerkt met bedrijven/installateurs in andere Europese landen die de gemanipuleerde tachografen in vrachtwagens inbouwen of laten inbouwen tegen betaling.

Nederlandse onderzoek

Het Nederlandse onderzoek is gestart naar aanleiding van informatie uit een ander onderzoek naar fraude met tachografen. Inmiddels is duidelijk geworden dat ook Belgische opsporingsdiensten met een soortgelijk onderzoek bezig zijn. Daarom is besloten om informatie uit te wisselen.

De Belgische politie hield op 1 juli twee verdachten aan. Eén werd op heterdaad betrapt bij het installeren van de vermoedelijk gemanipuleerde software in een vrachtwagen. Hij zit in voorlopige hechtenis.

Zeeland en Noord-Holland

Het Nederlandse onderzoek richt zich op de vermoedelijke Nederlandse dienstverleners van de internationale criminele organisatie. Twee verdachte installateurs uit Zeeland en Noord-Holland werden in juli aangehouden. Ook de bedrijven en woningen van de installateurs zijn doorzocht.

Bij de doorzoekingen van in totaal vier locaties zijn soft- en hardware in beslag genomen die vermoedelijk werden verkocht of waren bestemd voor inbouw en gebruik in Europese vrachtwagens. Twee verdachte afnemers van de apparatuur uit Zeeland zijn afgelopen week gehoord. Het onderzoek wordt voortgezet.