De economische indicatoren die het Ifo Institut uit München periodiek opstelt op grond van een opiniepeiling onder ondernemers gelden als belangrijke aanwijzingen over de richting waarin de Duitse economie zich begeeft.

De tekenen zijn niet gunstig. In juni stond de verwachtingsindex al op min 5,3%, wat betekent dat per saldo meer ondernemers de nabije toekomst negatief beoordelen. De verdere daling van deze index doet veronderstellen dat de economie er in zeven jaar tijd niet zo slecht heeft voorgestaan.

Bedrijvigheid neemt iets af

In juli ging het met de actuele bedrijvigheid in de wegvervoerbranche nog wel goed. De beoordeling van de stand van zaken was per saldo positief. De indicator hiervoor daalde weliswaar een fractie in vergelijking met juni, namelijk van plus 17,5 naar 16,9%. De stand in juli was evenwel de laagste sinds augustus 2016.

Bij expediteurs ziet het er slechter uit. De stemmingsindicator van Ifo voor de maand juli kwam uit op 9,6 punten. In juni was deze nog 27,1 punten. De juli-indicator is de laagste sinds september 2013. Expediteurs zijn in meerderheid ook niet optimistisch over de nabije toekomst.

Verwachtingsindex

De verwachtingsindex bij expediteurs kwam in juli uit op per saldo min 5,8 punten. In juni was dat nog min 1,1 punten. Overigens daalde deze indicator in de eerste maanden van het jaar tot min 14,5 punten in februari en tot min 7,5 punten in maart, maar dat is een normaal seizoensbeeld.