De Raad verwierp de plannen omdat ze zorgen voor meer stikstofuitstoot, onder meer in natuurgebieden. De minister noemt het project ‘erg belangrijk voor de doorstroming van het drukke verkeer in Nederland en voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de Ring Utrecht’.

Nieuwe natuur

Daarnaast wijst de minister erop dat de nu afgewezen plannen ook voorzien in de aanleg van nieuwe natuur: ‘Er zijn meer en hogere geluidsschermen voorzien en er komt een groene verbinding over de A27’. De verbreding van de Ring Utrecht maakt deel uit van het regeerakkoord van het huidige kabinet.

De plannen zijn echter gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat de Raad van State twee maanden geleden naar de prullenbak verwees. Daarmee is de verbreding van de A27 en A12 het eerste grote infrastructuurproject van de overheid dat sneuvelt als gevolg van de PAS-uitspraak.

Bron foto: Wikipedia