Er groeit iets moois rond de snelweg A12 in het westen van het land. Gemeenten vechten niet langer met elkaar om bedrijven binnen te halen. Er wordt intensief samengewerkt om de bedrijfsterreinen langs de snelweg optimaal in te richten.

Het is nog niet zo lang geleden dat de gemeenten Lansingerland, Zoetermeer, Waddinxveen en Zuidplas elkaar met scheve ogen aankeken als het om de ontwikkeling van bedrijventerreinen ging. Men zat elkaar dwars en probeerde vliegen af te vangen door bedrijven over te halen zich juist in hun gemeente te vestigen. De samenwerking was op zijn minst gebrekkig. Tot de organisatie VNO-NCW West er genoeg van kreeg. Samen met de provincie Zuid-Holland haalde men de partijen aan tafel. De Rebel-groep uit Rotterdam werd ingehuurd om leiding te geven aan de voorgenomen samenwerking.

Overeenkomst

Roelof Kooistra van Rebel is projectleider van het eerste uur. Hij vertelt: ‘Er is een stuurgroep van zes partijen: de provincie, VNO-NCW West en de gemeenten Lansingerland, Zoetermeer, Waddinxveen en Zuidplas. Daarbij zijn later partners aangehaakt, private partijen zoals ontwikkelaars en een groepje beleggers.’

Op tafel ligt inmiddels een getekende samenwerkingsovereenkomst. Er wordt samen gewerkt aan de inrichting van een logistieke corridor voor grote bedrijven. Deze kunnen ter plekke goed functioneren door de aanwezige aansluitingen op het wegennet. De vraag is groot, de hoeveelheid bouwgrond neemt snel af. Over de opbrengst van die grond willen de partijen niets naar buiten brengen. Kooistra: ‘We letten op de duurzaamheid van de terreinen op de lange termijn. En er wordt gekeken naar multimodaal transport. Moet alles per vrachtauto, of kunnen we ook wat met rail doen?’

Holland Rail Terminal

Daarbij wijst hij op de plannen voor de Holland Rail Terminal in de Klappolder. Deze moet het vooral hebben van tuinbouwproducten. De opleggers worden losgekoppeld van de truck en aan elkaar vast gemaakt. Vervolgens wordt er als treintje verder gereden. Een vertaling van het in de scheepvaart bekende roll on roll off-principe.

Transporteurs zijn betrokken bij het zoeken naar vernieuwing in de logistieke keten. Zoeken naar vernieuwing gebeurt ook bij de energievoorziening. Projectleider Kooistra: ‘Natuurlijk kies je voor zonnepanelen op de daken van de bedrijven. Maar wat doe je met al die geproduceerde elektriciteit? Daar kan men weer waterstof van maken. Deze kan dienen als brandstof voor heftrucks en andere voertuigen. Die energiehub is interessant voor de grote distributeurs, die zich hier in groten getale vestigen. Neem zaken als Hoogvliet, Aldi en Lidl die hun centra al naast de A12 hebben. Ze worden met lange trucks bevoorraad, maar moeten klein en schoon naar de winkels kunnen uitleveren.’

Tekst loopt door onder afbeelding

De Logistieke Corridor A12 is de plantafel inmiddels voorbij. Roelof Kooistra: ‘Concreet is dat veel gebieden bijna vol zitten. Sterker, veelal geldt de kreet ‘uitverkocht’. Alle gedoe is voorbij. Nu wordt door de partijen nauw samengewerkt aan de infra-agenda. Waar zie je knelpunten in de infrastructuur en wat kun je eraan doen? Dat geldt zowel voor de A12 als voor de provinciale wegen. Maar er wordt ook gewerkt aan scholing en arbeid. Al die bedrijven bieden volop werkgelegenheid. En vanuit de deelnemende partijen is geld beschikbaar om gericht actie te ondernemen.’

Je ziet dat zich hier twee soorten bedrijven vestigen. Dat zijn de distributiecentra van de grote supermarkten en e-commerce bedrijven.

Die inzet is al zichtbaar. In de top-20 van logistieke gebieden in Nederland is de A12 Corridor al gestegen van een dertiende naar een zevende plek. Doelstelling is een plaats binnen de top-5. Volgens de projectleider gaat dat lukken: ‘Je ziet dat zich hier twee soorten bedrijven vestigen. Dat zijn de distributiecentra van de grote supermarkten en e-commerce bedrijven. Deze verkopen via internet en leveren van hier naar de klant. Met de steden Rotterdam en Den Haag –met hun enorme inwoneraantallen – op korte afstand, kiest men voor deze plek. De A12 is de verbindende structuur. De verwevenheid met haven en vliegveld is veel minder. Als ProRail voor extra spoor zorgt, is de railterminal wel van toegevoegde waarde.’

‘We hebben natuurlijk de markt mee. Dit is een goed moment om verder te ontwikkelen. Maar men is waakzaam. In het samenwerkingsprogramma staat niet voor niets: duurzaamheid bestendigen. We moeten ook bestand zijn tegen een mogelijke crisis. Op lege hallen zit niemand te wachten.’

Het succes van de A12 Corridor heeft ook zijn uitwerking op naburige plaatsen. Gemeenten als Bodegraven, Reeuwijk, Alphen aan de Rijn, Pijnacker-Nootdorp en zelfs Den Haag tonen volgens hem ook interesse om aan te sluiten.


Samenwerking

Rijdend op de snelweg A12 tussen Gouda en Den Haag valt op hoe snel er hier wordt gewerkt aan de aanleg van nieuwe bedrijfsterreinen. Vrachtverkeer rijdt af en aan naar distributiecentra van onder meer Aldi, Lidl en Hoogvliet. De laatste is kort geleden verhuisd van een terrein in Alphen aan de Rijn naar de randen van de snelweg. Ter hoogte van Bleizo doemt een nieuwe spoorverbinding op. De verantwoordelijke gemeenten roemen hun samenwerking. Terwijl ze elkaar enkele jaren terug nog in de haren vlogen. Nu wil iedereen met ze meedoen. Het succes is mede te danken aan VNO-NCW West en de provincie Zuid-Holland.


Nabijgelegen luchthaven kiest niet voor vrachtvervoer

Vlakbij de A12 Corridor ligt de luchthaven Rotterdam-The Hague Airport. Hier is amper sprake van vrachtverkeer. Vorig jaar waren er minder dan twintig vrachtvluchten. En dit jaar is het aantal op de vingers van één hand te tellen. Hoewel er in de nabijheid zich tal van grote bedrijven vestigen, zoekt de directie hierbij geen aansluiting. ‘Onze start-/landingsbaan is te kort voor de meeste toestellen die worden ingezet voor vrachtvluchten’, licht de woordvoerder van de luchthaven toe. ‘Ook is het terrein te klein en hebben wij geen capaciteit voor het opslaan van goederen in hangars bijvoorbeeld. Het uitvoeren van vrachtvluchten is dan ook geen onderdeel van onze strategie. Met het uitvoeren van commerciële vluchten zijn wij van grotere economisch toegevoegde waarde voor de regio. Innovatie en duurzaamheid is waar wij als luchthaven op inzetten. Naast het dagelijks verzorgen van een fijne passagiersbeleving bij de reizigers.’

Bron foto: Wikipedia