Drukte op de wegen wordt door de Adac, de Duitse ANWB, ook voorzien in de deelstaten Baden-Württemberg, Beieren, Hessen, Rijnland-Palts en Saarland, waar Fronleichnam een officiële feestdag is. Veel Duitsers verplaatsen zich mogelijk woensdag 19 juni al naar de kusten om een dag of wat vakantie te houden.

Lange files

De Adac gaat uit van lange files op onder meer de Duitse A1, A31, A40, A57 en A61. Ook de A3 tussen Keulen en Oberhausen zal veel drukker zijn dan normaal. Elders, in Berlijn en Brandenburg, komt daar het effect nog bij van de zomervakantie die in deze deelstaten komend weekeinde begint. Tegelijk loopt dan in Beieren en Baden-Württemberg de pinkstervakantie ten einde.

De verkeersdrukte zal in menig ander Europees land – Oostenrijk, Kroatië, Polen, Portugal, delen van Frankrijk, Spanje en Italië – rondom komende donderdag ook toenemen.

Nederland en België

In Nederland en België kennen we de dag als Sacramentsdag, de dag waarop Jezus Christus symbolisch zijn lichaam en bloed aan de gelovigen aanreikt, in de vorm van hosties en miswijn. In onze landen wordt dit meestal gevierd op de zondag na de tweede donderdag na Pinksteren.

In Nederland en België mogen we ook wel uitgaan van grotere verkeersdrukte omdat veel Duitsers zich, gelet op de redelijke weersvoorspellingen, naar het strand zullen spoeden.