Dat blijkt uit de ‘Transportmarktmonitor’ van vrachtuitwisselingsplatform Transporeon over de gang van zaken in de wegvervoerbranche in het eerste trimester. De capaciteitsindex, die aangeeft hoeveel laadruimte er vrij beschikbaar is, steeg met 31,4% in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar. In Duitsland bedroeg de stijging zelfs 38%.

Stijgende capaciteitsindex

Een stijgende capaciteitsindex in de eerste maanden van een kalenderjaar is overigens geen bijzonderheid, na de drukke periode in de aanloop naar Kerst en Nieuwjaar. Maar volgens Transporeon en analist Tim Consult, een dochter van Transporeon, staat de index nu op ongeveer hetzelfde niveau als begin 2009, het eerste echte crisisjaar na het uitbreken van de banken- en economische omslag van 2008.

Volgens de analisten van Tim Consult heeft dit alles te maken met de afkoeling van de conjunctuur die we nu wereldwijd en in Europa beleven. In Duitsland verlaagde de regering de groeiprognose voor het bruto binnenlands product voor 2019 naar 1,0%. In de herfst van vorig jaar kwam die prognose nog op 1,8%.

In april enig herstel

De capaciteitsindex, gebaseerd op het bij Transporeon aangemelde aanbod van laadruimte, kwam in het eerste kwartaal op 126,5 punten. Dat was dus zowat een derde meer dan in de laatste drie maanden van vorig jaar, met een index van 96,3%. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2018 was er een stijging met 14,9 punten.

Is er dus meer laadruimte in vrachtauto’s beschikbaar, staan de tarieven die vervoerders kunnen rekenen onder druk. De prijsindex daalde met dik 8% naar 93,3 punten. Dat was slechts 1,3% meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Deze index staat dus relatief laag. Er kwam in de loop van maart, aldus het onderzoek van Transporeon, wel enige verbetering.

Nog steeds positief

Dat zegt ook het vermaarde Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo, op grond van een nieuwe opiniepeiling onder negenduizend bedrijven in de gehele economie, waaronder transport en logistiek. De indicator van Ifo over de huidige gang van zaken werd in april door per saldo 22,5% van de respondenten als positief beoordeeld. Dat was twee punten hoger dan de stand in maart, die +20,5% bedroeg. Niettemin is dat, zegt Ifo, nog steeds niet veel meer dan de laagste stand sinds begin 2017.