De fractie van de regeringspartij stelt deze en enkele andere vragen naar aanleiding van cijfers over ladingdiefstal in 2018. Daaruit bleek dat vorig jaar in Nederland voor 17,6 miljoen euro aan goederen zijn gestolen uit vrachtwagens. Vooral in de regio’s Venlo en Noord-Brabant zijn veel criminelen actief. Het tekort aan beveiligde truckparkings versterkt de problemen.

Daarom willen de VVD-Kamerleden Dijkstra, Laan-Geselschap en Nijkerken-De Haan weten of veilige bedrijfsterreinen van transporteurs uitkomst kunnen bieden. Het gaat dan om bedrijven die gevestigd zijn in de buurt van de betreffende snelwegen.

Verbetering

Daarnaast willen ze weten wat er verbeterd kan worden aan de plekken waar de diefstallen plaatsvinden. Veelal gaat het om niet-beveiligde snelwegparkings. ‘Wat kan er op deze locaties of in deze gevallen verbeterd worden en wat is daarvoor nodig’, vragen de Kamerleden aan de minister. ‘Bent u bereid samen met de provincies de grenzen aan de transport-as Rotterdam-Ruhrgebied te bezien op welke plekken beveiligde parkeerplaatsen noodzakelijk worden geacht?’

Ook hekelen de politici de mogelijkheden voor criminelen om hun proces in vrijheid af te wachten. Daarmee ontstaat het risico dat ze de benen nemen, waardoor berechting moeilijk wordt.