Volgens de directeur van deze organisatie, Peter Westenberger, kan het geld dat in bovenleidingen moet worden geïnvesteerd beter worden gestoken in het spoorvervoer, dat trouwens al grotendeels is geëlektrificeerd.

Fata morgana

In het spoor investeert de Duitse staat nu jaarlijks slechts 1,6 miljard euro, aldus NEE. Westenberger noemt de trolley truck een ‘fata morgana’. Een ecologisch voordeel zou een vrachtauto met stroomafnemer per saldo niet opleveren. Zolang niet alle Duitse wegen van bovenleidingen zijn voorzien, moet de truck ook steeds weer terugschakelen op fossiele brandstoffen.

Daar komt bij, aldus nog steeds Westenberger, dat als Duitsland in zijn eentje tot ‘elektrificering’ van zijn wegennet voor vrachtauto’s overgaat, in het internationaal vervoer bij de landsgrenzen telkens zou moeten worden overgeladen, of dat daarvoor alleen hybride voertuigen geschikt zijn.