Zo wil Van Dijk weten wat de bewindsvrouw kan doen om uitbuiting te voorkomen. Daarnaast wijst hij op de allerminst vlekkeloze reputatie die Uber heeft opgebouwd in de taxibranche. Daar is het bedrijf al langer actief, onder meer een tijdje lang met de dienst UberPop.

Deze dienst maakte het mogelijk voor particulieren zonder vergunning om taxiritten uit te voeren. Dat is verboden. Eerder deze maand werd bekend dat Uber daar in Nederland 2,3 miljoen euro voor moet betalen.

Haven Rotterdam

Woensdag werd bekend Uber Freight in april naar Nederland komt. In thuisland Verenigde Staten is het al enkele jaren actief. Uber heeft nu besloten om de overstap te maken naar Europa, waarbij Nederland als eerste land is aangewezen. Dat komt vooral doordat het Europese hoofdkantoor in Amsterdam staat. Ook de aanwezigheid van de haven van Rotterdam was een belangrijke reden.

Uitbreiding naar andere Europese landen staat op de planning. Op welke termijn dit gebeurt, is niet bekendgemaakt. Volgens Uber liggen er in dit deel van de wereld volop mogelijkheden, onder andere omdat de markt zeer gefragmenteerd is met talloze kleine en middelgrote spelers. De grote spelers zouden slechts minder dan 15% van de markt in handen hebben.

Lading aanbieden

Uber Freight wil verladers en vervoerders aan elkaar koppelen. Handels- en productiebedrijven kunnen een lading aanbieden, waarop transporteurs kunnen inschrijven. Het platform wil onder meer het leegrijden tegengaan. Nu nog rijden Nederlandse vervoerders ruim 20% van de kilometers zonder lading rond.

TLN zei eerder al tegen FD dat de komst van de nieuwe vrachtdienst dat percentage kan verlagen. Wel voegde de transporteursorganisatie eraan toe te hopen dat de komst van Uber de ritprijzen niet nog verder uitholt.

Ook Van Dijk uit zijn zorgen over een daling van de tarieven. Daarnaast wil hij weten hoe Van Nieuwenhuizen garandeert dat Uber zich aan de rij- en rusttijden houdt. De Amerikanen zelf meldden woensdag zich met Freight gewoon aan de regels te willen houden.

Lees ook: Uber haalt vrachtdienst naar Nederland